ştiri
2011-05-04: Transformarea în “dulce” a tot ce e “amar”

Prestaţia Ansamblului Popular de Stat din Budapesta, de duminică seara a fost într-adevăr un spectacol care s-a ridicat la rangul unui eveniment de deschidere a celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Sfântu Gheorghe. Spectatorii care au umplut sala teatrului până la refuz, au putut fi martorii unei adevărate compoziţii coreografice pline de antiteze, dar care s-au susţinut reciproc.

Mesajul dansurilor prezentate a fost încununat de simbolurile prezentate în decorul din fundalul scenei; jocul de umbre a cuprins elemente simbolistice, caracteristice ţinuturilor din Ardeal.

Dansurile populare prezentate individual sau colectiv au reliefat pe lângă virtuozitatea dansatorilor, tradiţiile şi obiceiurile locale din diferite ţinuturi din Ardeal. O caracteristică de seamă a întregului program a fost multicuturalitatea prin dans care a decurs compact într-un mod cu totul unitar, dinamic, cu o nota de seriozitate adânc trăită de artiştii dansatori atât în dansurile tragice cât şi în opusul acestora, cele vesele, după cum arată şi titlul spectacolului – “Dulce şi amar în dansurile populare ardeleneşti”.

Aplauzele de la sfârşitul spectacolului au concretizat impresia tuturor, despre o producţie elocventă a tradiţiilor, care a fost atinsă adânc în program, aplauze care ne-au atras atenţia tuturor despre importanţa păstrării culturii noastre, a obiceiurilor şi tradiţiilor locale.


<< înapoi

Galerie foto:
Dans folcloric - Édeskeserű, dansuri pe muzică din Transilvania – Ansamblul Popular Maghiar de Stat - Teatrul „Tamási Áron”, Sala Mare - 1 mai - foto, Henning János


Oldal megjelenítése: 1258    
© - Zilele Sfântu Gheorghe 2011