ştiri
2011-05-04: Muzica înainte de toate

”Muzica este într-adevăr a tuturor”, au putut spune toţi cei care au participat la spectacolul concert susţinut de membrii Asociaţiei “Parafonia” din Budapesta. Orchestra are în componenţa ei persoane cu diferite dizabilităţi, dar care au învăţat să cânte la diferite instrumente muzicale după partituri speciale, după metode pedagogice speciale, pentru persoane şi mai speciale.

Părinţii copiilor cu dizabilităţi au fondat în 1997 Asociaţia “Muzica e pentru toţi” unde au folosit terapia prin muzică, meloterapia, ca principale metode de terapie educaţională. În prezent asociaţia are 50 de membrii dintre care au venit la Sfântu Gheorghe cei mai talentaţi 13 tineri.

Orchestra “Parafonia” a fost prima dată la Sfântu Gheorghe în anul 2008 la invitaţia Casei Iris unde terapeuţii au susţinut şedinţe de lucru, de prezentare a metodelor pe care ei le folosesc şi le aplică tinerilor şi copiilor făcându-i să realizeze că se pot bucura şi ei de plăcerile muzicii.

Orchestra are în repertoriu piese muzicale clasice, simfonice, ale compozitorilor renumiţi; Bach, Beethoven, Mozart, Schubert, Listz dar şi piese folclorice şi de lume veche. Dirijorul orchestrei, Fabényi Réka, ne-a povestit despre partiturile speciale după care cântă muzicanţii, partituri în care notele muzicale sunt de fapt nişte culori care reprezintă înălţimea sunetelor, cercurile însemnând durata sunetelor muzicale care sunt reprezentate de anumite culori ce apar şi pe instrumentele muzicale.

Pentru fiecare piesă muzicală specialiştii asociaţiei pregătesc partituri şi transcrieri pe care tot ei le şi tipăresc. Această metodă a fost prelucrată de Heinrich Ullrich, un discipol al psihopedagogiei speciale din Germania.

Metoda nu necesită o gândire complexă nici chiar denumirea culorilor nu apare, în schimb, dezvoltă capacitatea de asociere a culorilor cu diferite simboluri.

Concertul de luni după-masa a demonstrat încă o data că nimic nu este imposibil, că şi cei cu dizabilităţi au talente şi se pot afirma.

Ne-au oferit  posibilitatea de a lua parte la un eveniment muzical deosebit, şi anume concertul de muzică de la Biserica Catolică “Krisztus Király”.


<< înapoi

Galerie foto:
Parafonia – concert de muzică simfonică susţinut de persoane cu handicap - Krisztus Király katolikus templom - 2 mai - foto, Henning János


Oldal megjelenítése: 1325    
© - Zilele Sfântu Gheorghe 2011