ştiri
2011-05-03: Macrocosmos la scară micro sau „ÎntruChipările” lui Jovanovics György

Spaţiul expoziţional de Artă Contemporană „MAGMA” a vernisat luni, 2 mai, expoziţia de fotografie-obiect a artistului plastic maghiar Jovanovics György. Oaspetele de onoare, care a prezidat deschiderea expoziţiei, a fost chiar rectorul Universităţii de Arte Plastice din Ungaria, König Frigyes ce a ţinut să fie prezent la vernisajul din Sfântu Gheorghe, cu ocazia Zilelor Oraşului. Simezele Galeriei „MAGMA” au fost pline cu aproape două sute de lucrări ale reputatului artist maghiar, profesorul a mai multor generaţii de sculptori în Ungaria, dar şi un nume de rezonanţă internaţională a artei plastice maghiare.


Foto: Henning János

Deşi Jovanovics este cunoscut mai cu seamă datorită creaţiilor sale monumentale din spaţiile publice, expoziţia de la „MAGMA” are în centru un parcurs artistic care se întinde de-a lungul a cinci decenii, traseu pe parcursul căruia artistul s-a slujit mereu de fotografie, fie pentru a-i explora dimensiunile artistice, fie pentru a-şi clarifica probleme de estetică a artei. Este o expoziţie cu o dimensiune biografică şi autobiografică, iar referinţele sunt atât de numeroase, acoperă o arie atât de largă a activităţii artistului, încât ar fi nevoie de un întreg album pentru a încerca, doar, să zgârii suprafaţa unei problematici atât de vaste. Ca un „axis mundi” al „ÎntruChipărilor” expoziţiei rămâne lucrarea chiar de la intrarea în galerie, unde un scaun şi o masă stau cuminţi pe tavan, în aşteptarea unui personaj. Cinci decenii de fotografie, de explicaţii ample, sonore şi, de ce nu, deschise. Un artist care face şi se face pe sine, într-un admirabil joc de oglinzi, de contemplare, de umor şi de gravitate. În broşura care însoţeşte expoziţia, criticul de artă Sebestyén Ágnes arată: „După cum sugerează şi titlul expoziţia de faţă nu se concentrează asupra sculpturilor lui Jovanovics ci, în primul rând, asupra acelor imagini create cu diferite tehnici care sunt parte organică a operei sale şi sunt, din punct de vedere conceptual, strâns legate de sculptură”. De numele lui Jovanovics se leagă atât un ansamblu sculptural, înalt de peste zece metri, intitulat „Fabrica de hârtie din Troia”, aflată în Parcul Olimpic de la Seul, cât şi un monument impresionant de 5.300 de metri pătraţi ridicat în memoria Revoluţiei de la 1956, de pe parcela 301 a Cimitirului Public din Rákoskeresztúr.


Foto: Henning János


<< înapoi

Galerie foto:
Expoziţie de artă plastică: ÎNTRUCHIPĂRI de Jovánovics György - Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA - 2 mai - foto, Vargyasi Levente


Oldal megjelenítése: 1241    
© - Zilele Sfântu Gheorghe 2011