ştiri
2011-05-02: Locaţii noi, programe diverse – începe a 20-a ediţie a Zilelor Sf. Gheorghe

Duminică, 1 mai, se dă startul programelor Zilelor Sf Gheorghe.Organizatorii au vorbit deja despre toate programele şi locaţiile de desfăşurare. Programul s-a definitivat şi se poate viziona şi pe site-ul www.sepsi.ro

Caietele-program se pot procura începând de sâmbătă şi cu ele puteţi câştiga şi o călătorie în Grecia.

Să vedem care sunt cele mai recente ştiri despre festival. Dl Grubisics Levente ne-a anunţat că în urma anunţului făcut, la buna desfăşurare a programului s-au oferit 30 de voluntari care vor să-şi continue activitatea şi după terminarea festivalului. Bineînteles că aceşti voluntari vor participa şi la discuţiile de la masa rotunda sub genericul „2011- anul voluntariatului” din data de 3 mai, ora 14 din incinta Primăriei Sf. Gheorghe. Gazda de onoare va fi domnul primar Antal Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, iar invitat de onoare, Miklosa Erika, ambasadorul voluntariatului din Ungaria şi încă 6 persoane din partea Guvernului maghiar şi din partea preşedinţiei maghiare.

Cu toate că deschiderea oficială a târgului va avea loc vineri, joi seara va avea loc un fel de training- încălzire pentru festival şi anume: va avea loc câte un concert pe scenele principale din Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sf. Gheorghe. Atracţia principală va fi formatia LGT, orchestră de amintiri care va concerta pe una din scene, fiind o surpriză care sperăm că va fi foarte plăcută pentru mulţi dintre fanii orchestrei.

Fazakas Eva, organizator, ne-a spus că încă din prima zi interesul publicului pentru festival a fost foarte mare.

În prezent primul loc este ocupat de spectacolul „Hobo” de Foldes Laszlo, urmat de spectacolul independent al lui Fabry Sandor, apoi concertul lui Miklosa Erika precum şi concertul simfonic de deschidere.

Recomandăm spectacolele de teatru prezentate de trupa Csiki Gergely din Timişoara sau musicalul Omega prezentat de trupa de teatru Pannon Ungaria.

Biletele se pot procura de la biroul de organizare zilnic până la ora 16, sau înainte cu o oră de la începerea spectacolului la locul de desfăşurare.

Organizatorii festivalului ne pregătesc un alt eveniment unicat în felul lui. Domnul brutar, Dioszegi Laszlo, laureat al premiului naţional ne va pregăti o pâine mare de 20-30 de kg. Pâinea va fi pregătită tradiţional, cu cartofi, într-un cuptor din cărămidă pe cărbuni de lemn. Aluatul va fi frămantat pe loc, pus pe o lopată uriaşă şi copt în cuptorul pregătit. Evenimentul va avea loc în faţa Hotelului Park. Domnul brutar ne-a mărturisit că atinge cu această ocazie un record, deoarece nu a copt niciodată o pâine mai mare de 10 kg.

O altă atracţie, poate şi mai mare decat aceasta, este pregătirea unui tort de 550 de kg în cinstea împlinirii a 550 de ani a oraşului nostru. Tortul de fructe va fi pregătit şi împărţit la cca 6000 de persoane în schimbul unui preţ simbolic. Suma obţinută va fi donată unei acţiuni caritabile. Cofetarii s-au gândit şi la bolnavii de diabet care vor fi serviţi dintr-o anumită parte a tortului. Tortul va avea 3 etaje, o lungime de 5,60 m şi o lăţime de 1,10 m. Acesta va fi împărţit de primarul Antal Arpad şi de membrii formaţiei Smokie. Dl director al festivalului, Grubisics Levente ne-a spus că în vederea unei bune informări şi transmitere de ştiri puteţi consulta site-ul www.sepsi.ro la care lucrează 6 reporteri şi 6 fotoreporteri, precum şi 3 grupuri de filmări-video care vor filma timp de 1 săptămână de dimineaţa până seara.

Dancs Zsolt, director de programe, a scos în evidenţă câteva programe remarcabile, cum ar fi: serata muzicală pregatită de Asociaţia Parafonia, o asociaţie a persoanelor cu dizabilităţi. Programul va avea loc la biserica catolică din Strada Fabricii.Tot aici va avea loc Festivalul Corurilor pentru elevi.

Teatrul Tamasi Aron va fi gazda a câte unui spectacol în fiecare zi.Vor evolua artiştii Ansamblului Popular de Stat din Ungaria, artiştii Teatrului Nottara din Bucureşti, Tg. Mureş şi alţii. Sala Kamara a Teatrului Tamasi Aron şi cele 3 scene mari precum şi scena Casei de Cultură a Sindicatelor vor găzdui programe variate şi atractive. Dancs Zsolt a mai scos în evidenţă “grădina artelor” şi “curtea vinului” de la Muzeul Secuiesc. Aici vor fi promovaţi artişti locali, se vor putea degusta vinuri din 8 potgorii renumite şi se pot gusta bucate deosebite şi rafinate.
Tinerii se pot desfăşura pe scena din spatele Bibliotecii Judeţene prin arta meşteşugărească, expoziţii de fotografii şi concerte.

Anul acesta Cortul Tineretului amplasat în parcarea din faţa Hotelului Park va găzdui tinerii români şi maghiari care îşi vor pregăti propriile programe împreună în acelaşi cort. La Casa de Cultură a Sindicatelor, în sala disco, joi va avea loc un mini concert rock susţinut de formatia Replika din Ungaria, iar sâmbătă toată ziua şi toată seara, atmosfera va fi întreţinută de formaţia ToneTroopers.

Lângă Sala Sporturilor va fi prezentă Asociaţia Szila cu program variat de călărie, tragere cu arcul, parada husarilor şi, pentru cei interesaţi vor oferi ocazii de călărie. Să nu uităm de cluburile de jazz şi de blues, de întâlnirile între scriitori şi cititori, de prezentările de carte, precum şi diferite alte locuri de distracţie special pregătite pentru această ocazie.


<< înapoiOldal megjelenítése: 1416    
© - Zilele Sfântu Gheorghe 2011