ştiri
2011-05-02: Douăzeci de ani de Zilele Sfântu Gheorghe: trecut, prezent şi viitor

Sărbătoarea Zilelor Oraşului Sfântu Gheorghe a debutat duminică, 1 mai, printr-o şedinţă foto, care i-a imortalizat, pentru generaţiile viitoare, pe cei care s-au implicat şi se implică în această manifestare deosebită a Zilelor Sfântu Gheorghe. Sărbătoarea are loc de douăzeci de ani şi, dacă în primii ani, a avut un mare succes, pe la mijlocul anilor 2000, ea s-a restrâns din ce în ce mai mult, rămăseseră, practic, trei zile de manifestări culturale şi de tradiţionalele trataţii cu mici şi bere. Actualul director al Bibliotecii Judeţene „Bod Peter”, Szonda Szabolcs, îşi aminteşte că prin anul 2002 începuseră editarea unei reviste a Zilelor Oraşului, „Scara în spirală”, revistă care îşi acoperea doar cheltuielile de tipografie, iar toţi cei care scriau erau voluntari, oameni de presă, sau oameni simpli care relatau despre evenimente. Toate acestea s-au schimbat, însă, din anul 2008, anul în care Antal Arpad Andras ocupă scaunul de primar al municipiului Sfântu Gheorghe. 

Începând din 2009, Zilele Sfântu Gheorghe primesc o atenţie specială, este numit un comitet de organizare, se alocă bani din bugetul Primăriei, se pune la cale o serioasă strategie de atragere a sponsorilor, sunt gândite programe ample care acoperă o întreagă săptămână de manifestări culturale, sportive şi de divertisment. Recent, anul acesta, a fost comandat un studiu de analiză culturală, realizat de Cultural Communication, din Bucureşti, care a relevat că Zilele Sfântu Gheorghe sunt în topul manifestărilor culturale din oraş, atât prin durata lui, cât şi prin varietatea ofertei. 

Primarul Antal Arpad Andras a declarat că Zilele Oraşului şi-au atins obiectivul, acela de a atrage cât mai multă lume. „Sunt manifestări de acest gen în ţară care au bugete de zece, de douăzeci, de treizeci de ori mai mari, cu care noi nu îndrăznim să ne comparăm, totuşi, eu cred că ne-am atins obiectivul de a ne adresa unei pături cât mai largi de oameni. Mulţi dintre cei plecaţi se întorc special de Zilele Sfântu Gheorghe pentru a urmări programele, pentru a fi alături de noi”, a spus Antal Arpad Andras. La rândul lui, directorul manifestării Zilelor Sfântu Gheorghe, Grubisics Levente, a apreciat că acest eveniment începe să capete amploare unui festival. „Pe parcursul anilor ne-am profesionalizat, prin ofertele pe care le avem ne apropiem din ce în ce mai mult de dimensiunea unui festival naţional şi, aş îndrăzni să spun, chiar internaţional. Anul acesta am lansat şi două locaţii noi, iar într-una dintre ele, „Grădina Artelor”, de la Muzeul Naţional Secuiesc, va avea loc o transmisiune simultană a Duna TV, din opt oraşe ale Europei, printre care şi Sfântu Gheorghe. Aşadar, Zilele Sfântu Gheorghe vor înscrie oraşul într-un binemeritat circuit european. Nici nu e de mirare, dacă te gândeşti că avem peste 4.500 de participanţi”, a afirmat Grubisics Levente.

La sfârşitul şedinţei foto cei prezenţi au ciocnit o cupă de şampanie şi au urat din toată inima: La mulţi ani, Zilele Sfântu Gheorghe!
  << înapoiOldal megjelenítése: 1375    
© - Zilele Sfântu Gheorghe 2011