ştiri
2011-04-11: Programul pentru o săptămână, a celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Sfântu Gheorghe, este finalizat

Programul celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Sfântu Gheorghe este finalizat aproape în totalitate, acesta putând fi urmărit şi pe link-ul următor, au declarat organizatorii, în cadrul conferinţei de presă de săptămâna trecută. Directorul festivalului, domnul Grubisics Levente, a declarat că pot realiza tot ce şi-au propus şi au reuşit să încheie contracte cu artiştii pe care i-au dorit prezenţi, la care s-au gândit iniţial. În această lună, oferta se mai poate lărgi, dar acestea sunt cele care, de ani de zile, funcţionează de la sine. Anul acesta, evenimentul „Zilele Sfântu Gheorghe” este mai bogat, a mai adăugat Grubisics Levente. „Fiind anul voluntariatului, am promis că vom contribui şi noi, prin vom declanşa aşa numita mişcare a voluntariatului. Informaţii suplimentare se vor putea găsi pe pagina noastră de web, în acelaşi timp, doritorii putându-se înscrie, tot acolo.” - a spus directorul festivalului.

Această idee s-a născut şi datorită faptului că, Miklósa Erika, una din prezenţele de seamă la Zilele Sfântu Gheorghe, este ambasadoarea voluntariatului din Ungaria, şi ar împărtăşi publicului larg, atât  gândurile şi informaţiile utile despre voluntariat, cât şi experienţa ei. Profitând de acest lucru, în data de 3 mai se va organiza o masă rotundă, la care vor participa Miklósa Erika, o seamă de funcţionari din Ungaria, cât şi câţiva reprezentanţi ai Guvernului Ungariei. Tema discuţiei este o incursiune în deja funcţionala viaţă a voluntariatului din ţara vecină, şi în programul actual. „Această întâlnire este importantă şi pentru că, la noi, voluntariatul există doar la nivel teoretic, şi oamenii care se angajează la astfel de munci, practic, trebuie plătiţi.” - a mai menţionat Grubisics Levente.

Nu va lipsi nici cortul tineretului, însă, anul acesta, faţă de anul trecut, tinerii vor avea un singur cort, unde, asociaţiile de tineret din Sfântu Gheorghe – cele româneşti şi maghiare, vor face programul împreună. Locaţia acestuia va fi în parcarea din faţa Hotelului Park. Cei interesaţi vor avea parte de ore de divertisment, umoristice, concerte live, quiz-uri, disc- jockey şi multe alte programe interesante.

„Este un lucru pozitiv că avem deja firme şi întreprinzători locali, judeţeni şi chiar din ţară care şi-au anunţat dorinţa de a sponsoriza evenimentul. Anul acesta am reuşit să strângem o sumă importantă de bani, astfel încât aportul Consiliului este de doar o treime.” - a subliniat directorul festivalului.

Din bogata ofertă a programului de o săptămână, directorul de programe, Dancs Zsolt, a subliniat câteva spectacole şi acţiuni, adăugând şi faptul că, în spatele acestora se află şase luni de muncă grea.

Cea de-a XX-a ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi deschisă în data de 1 mai, cu bine-cunoscutul concert, unde, sub performanţa Georgius şi a Orchestrei de Cameră din Miercurea Ciuc, se va face auzită muzica lui Ferenc Liszt, sub bagheta dirijorului din Budapesta Werner Gábor. Acest concert va avea loc la Biserica Reformată din centrul oraşului. Un alt spectacol recomandat, tot din prima zi este spectacolul de dans al Trupei Naţionale din Ungaria, care va avea loc în sala mare a Teatrului „Tamási Áron”. Directorul de programe a făcut referire şi la spectacolele de teatru, care, şi în acest an, vor fi numeroase şi foarte diversificate, recomandând musical-ul de basm „Pinocchio” - al Teatrului Naţional din Târgu Mureş şi musical-ul „Égi Vándor”, spectacolul trupei de teatru Pannon din Veszprém.

Acestea vor fi jucate în sala mare a Teatrului „Tamási Áron” şi la Casa de Cultură a Sindicatelor, luni, 2 mai.

„Este o bucurie imensă pentru noi să fim gazdele a două spectacole de excepţie din Bucureşti. Acestea vor avea loc în cea de-a treia şi a patra zi a Zilelor Sfântu Gheorghe. Primul este o producţie a Teatrului Naţional Bucureşti, este vorba despre „Dialoguri şi fantezii în jazz”, pus în scenă de legendarul Johnny Răducanu şi de renumitul actor Ion Caramitru, iar al doilea spectacol este al Teatrului Nottara, „Variaţiuni enigmatice”, cu Alexandru Repan şi Mircea Diaconu” - a spus Dancs Zsolt.

Tot în rândul programelor cu litere îngroşate se poate enumera şi concertul de miercuri a sopranei de renume internaţional  Miklósa Erika, seara umoristică a lui Fábry Sándor, dare va avea loc în data de 3 mai, în Casa de Cultură a Sindicatelor, cât şi spectacolul artistului Földes László Hobo, premiat cu premiul  Kossuth, cu spectacolul „Hármasoltár”, care va avea loc în Sala Kamara a Teatrului „Tamási Áron”, joi seara. Vineri seara va avea loc concertul lui  Gerendás Péter şi prietenii, solistul trupei Phoenix şi a trupei Pasărea Colibri, Mircea Baniciu, va urca pe scenă sâmbătă seara, pentru un concert live – Baniciu şi prietenii. Tot sâmbătă seara va avea loc spectacolul lui Hobo şi Trupa, fiind concertul de prezentare a discului „Circus hungaricus” şi a celor mai renumite slagere HBB.

Duminică seara va avea loc concertul legendarei trupe TNT, cu prilejul jubileului de 15 ani, acest concert fiind „proba principală” pentru cel care va avea loc la Budapesta, în luna mai.
Una din evenimentele importante a Zilelor Sfântu Gheorghe este cea din data 8 mai, duminică, unde vom putea să ne alăturăm pachetului de programe organizat la iniţiativa Hungarofest şi Duna TV, cu ocazia Zilei Europei – a subliniat doamna viceprimar Sztakics Éva. Cu această ocazie, se va monta o a treia scenă, unde vor putea performa artişti reprezentativi şi formaţii din Sfântu Gheorghe şi judeţul Covasna, acestea fiind transmise de Duna TV, în direct. Cea mai indicată locaţie pentru acest eveniment este grădina Muzeului Naţional Secuiesc, unde, iubitorii de cultură vor putea urmări spectacole de jazz, etno, aceasta fiind locaţia şi pentru programele pentru copii. Printre participanţi putem să enumerăm Ansamblul de Dans „Háromszék”, cu trupa de dans de copii şi adulţi, Formaţia Ecou, artiştii Teatrului de Mişcare „Studio M”, pe Dancs Annamari,  pe Kerényi Miklós Máté, pe artiştii de la Teatrul de Operă din Budapesta, Formaţia NemEz, şi formaţia Transylmania. Vizitatorii grădinii Muzeului Naţional Secuiesc vor putea degusta din vinurile renumite din Ungaria, aceasta fiind locaţia pentru vinarii din Ungaria şi a grădinii de vinuri, construită chiar de aceştia. Directorul de festival, Grubisics Levente, a subliniat aici că, această parte a evenimentului este foarte importantă pentru că încearcă să ţintească un public, care, până acum, era destul de greu de ademenit la zilele oraşului.

Directorul de programe, Dancs Zsolt, a mai menţionat că mai sunt multe alte programe pentru copii, programe de jazz şi etno, care îi aşteaptă pe locuitorii oraşului şi pe vizitatori, demn de menţionat fiind şi programul din fiecare seară de la Clubul de Jazz, unde, de asemenea,  vor concerta trupe şi artişti renumiţi.
<< înapoiOldal megjelenítése: 2152    
© - Zilele Sfântu Gheorghe 2011